YOGA titel

Yoga voor ouderen, is dat wel geschikt?

Zeker weten! Yoga staat er om bekend om spieren en gewrichten soepel te houden. Ook ouderen zijn heel goed in staat om een Yoga les te volgen. Het is juist erg goed om op oudere leeftijd Yoga te blijven doen of er zelfs mee te beginnen. Ook voor ouderen met eventuele beperkingen is het heel goed mogelijk om Yoga les te volgen.

In ons het WZC Sint-Bernardus hebben de bewoners van alle afdelingen al kunnen genieten van een aantal Yoga lessen. De kinesisten Alison & Inne gebruiken het snoezel lokaal voor de Yoga les.

Yoga voor ouderen heeft verschillende voordelen. Wij hebben een aantal voordelen voor je op een rij gezet:
1. Je leert dieper te ademen. Ouderen hebben vaak last van een korte ademhaling. Dit kun je voorkomen door de buikademhaling aan te leren. Deze ademhaling zorgt voor optimaal gebruik van de longcapaciteit. Hierdoor komt er meer zuurstof in het bloed, voel je je energieker, maar minder gejaagd.

2. Concentratie. Doormidden van meditatie oefen je de concentratie. Je kunt op deze manier afleiding van binnen- of buitenaf negeren en je richten op je innerlijke gevoelens.

3. Je wordt emotioneel rustiger. Yoga helpt om bewuster van je lichaam te worden en je emoties onder controle te houden. Ouderen met dementie kunnen last hebben van emotionele spanningen of emotionele wisselingen.

4. Yoga zorgt voor ontspanning. Doormiddel van Yoga oefeningen leer je de onrust, stress en de spanningen in je lichaam te verminderen. Je leert gehele ontspanning toe te passen, waardoor blokkades in je lichaam verminderen. Spierspanningen worden minder, waardoor je je beter in je vel voelt.

5. Het stimuleert de bloedsomloop. Yoga oefeningen en ademhalingsoefeningen stimuleren de bloedsomloop Dit zorgt voor meer energie en zuurstof. Mensen met hartklachten, een hoge bloeddruk of ademhalingsproblemen voelen zich beter na Yoga.

6. Stabiliteit. Je leert doormiddel van evenwichtsoefeningen de stabiliteit te bevorderen. Een goede houding zorgt ervoor dat je je stabieler voelt.

stoelyoga