Therapeutisch ondersteunende diensten en animatie

In de therapeutische ondersteunende diensten en animatie (TODA) werken animatoren, ergotherapeuten en kinesitherapeuten. (klik voor meer info)

Als u in een woonzorghuis komt wonen is het allerbelangrijkste dat u er zich thuis kan voelen.

Het zijn de animatoren die zich hierin deskundig weten. Zij creëren, samen met u, dit thuisgevoel en promoten dit ook bij de rest van het team.

In de eerste plaats brengen zij aan de hand van het levensdomeinengesprek uw wensen en verwachtingen in kaart. Hoe brengt u het liefst u dag door? Wat vindt u belangrijk bij het inrichten van uw kamer? Wat eet u graag, en wat niet? Eet u graag samen met anderen? Vindt u het belangrijk om veel mensen om u heen te hebben of bent u liever alleen? ...

Van daaruit werken zij aan het verbeteren van de dagelijkse leefomgeving.

Zij zoeken samen met u naar daginvulling die u zelf kan opnemen, zoals lezen, pc, wandelen, een kruidentuin verzorgen, handwerken, een gezelschapsspel spelen met een buurman of -vrouw,... Daarnaast organiseren ze ook zelf tal van activiteiten die aansluiten bij de interesses van de verschillende bewoners. Denk maar aan het schildersatelier, de naaiclub, het repair-café, muzieknamiddagen met uitstap naar optredens, mannenclub, uitstap naar Tervuren, de zee of Haspengouw, restaurantdag,...

De animatoren verzorgen ook de aankleding van het woonzorgcentrum en de wooneenheden, en helpen u met de inrichting van uw kamer. Het is immers belangrijk dat u uw kamer ervaart als uw "thuis", met eigen, voor u belangrijke spullen.

Wanneer u hier komt wonen, leiden zij u rond in het woonzorgcentrum. Zo kan u een blik werpen in de wasserij en in de keuken, maakt u kennis met de kapsters en ontdekt u andere wooneenheden of het dagcentrum en lokaal dienstencentrum.

Zij organiseren en coördineren ook het dagelijks ontbijtbuffet in de living van de wooneenheid, zodat u uw dag rustig kan starten.

Hebt u een vraag over de maaltijden? Wilt u uw kamer anders inrichten? Hebt u een idee voor een activiteit of een vraag over een op handen zijnde uitstap? Spreek zeker de animator van uw wooneenheid aan. Zij geeft extra informatie of zoekt samen met u naar een oplossing. De maandelijkse bewonersraad van uw wooneenheid is de kans bij uitstek om uw zegje te doen over het reilen en zeilen van de wooneenheid. U kan er uw stem laten horen over georganiseerde activiteiten, suggesties geven over uitstappen, ideeën lanceren over de aankleding van de wooneenheid,...