Covid19 - Update 27 oktober 2020

Beste bewoner, bezoeker, familie,

Spijtig genoeg maakt “Covid-19” zijn opmars in de maatschappij.

Momenteel zijn er 2 bewoners van HK positief getest op Covid-19.
Alle bewoners van de wooneenheid werden vandaag getest. Volgende week woensdag worden alle bewoners van HK een tweede keer getest. Tot we de uitslag van deze tweede test hebben, eten de bewoners op hun kamer en dragen ze een masker bij het verlaten van de kamer. De bewoners die nauwer contact hadden blijven 14 dagen op hun kamer. Alle maatregelen zijn genomen om de besmetting in te dijken.
We vragen aan de familieleden om niet op bezoek te komen tot we de uitslag van de eerste test kennen. Vermoedelijk kennen we deze woensdag 28 of donderdag 29 oktober.
We starten vanaf vandaag terug met het overzicht van het aantal geteste en eventueel positieve bewoners per wooneenheid.

Aangezien we heel voorzichtig willen zijn wordt élke bewoner met de minste symptomen (zelfs gewoon niet pluis gevoel) getest en geïsoleerd tot de uitslag van de test bekend is.
Hieronder vindt u de stand van zaken op 27 oktober 2020

Knipsel

We doen er alles aan om elke besmetting buiten te houden. We kunnen dit echter niet zonder uw medewerking!

Nog steeds zijn er familieleden die zich niet aan de voorschriften houden.
Mag ik er u allen op wijzen, dat het in een woonzorgcentrum onmogelijk is om de mildere voorschriften van de maatschappij te volgen.

Bubbels tellen niet in een woonzorgcentrum. Uw familielid leeft er immers in een “grote” bubbel. Geen enkele bezoeker kan deel uitmaken van de bubbel in het woonzorgcentrum. Elke bezoeker moet zich dus aan onze voorschriften houden, ook al leest u in de pers of in de nota’s van de nationale veiligheidsraad iets anders.

Ten gevolge van het hoge besmettingsrisico veranderen er 2 zaken:
Brasserie Van Gogh sluit tot nader bericht de deuren.
Bewoners mogen het domein van het woonzorgcentrum niet verlaten. Bezoek aan het thuisfront is dus niet meer mogelijk.
Externe gezondheidsconsulten gaan gewoon door.
=> Elke uitzondering moet bij de directie aangevraagd worden.

De volgende veiligheidsvoorschriften zijn onveranderd en zijn écht het strikte minimum waar iedereen zich aan dient te houden.

Hiervoor geldt een nultolerantie!

Algemene maatregelen

 • Een chirurgisch mond-neusmasker continu dragen van zodra u op het domein komt is verplicht. Het dragen van enkel een face-shield is onvoldoende: u bent verplicht om een mond-neusmasker te dragen. Uitzonderingen kunnen besproken worden met de directie.
 • Bezoekuren tussen 11 uur en 19 uur. Uitzonderingen kunnen besproken worden met de directie.
 • Kinderen vanaf 12 jaar dragen ook continu een mond-neusmasker
 • Kinderen onder de 12 jaar worden niet toegelaten binnen in het woonzorgcentrum. Een tuinbezoek is wel mogelijk met jonge kinderen, een wandeling op het terrein kan ook steeds.
 • Registratie is verplicht.
 • Handen ontsmetten is verplicht.
 • U bent zelf verantwoordelijk om het bezoekerstoilet voor gebruik te ontsmetten. Het materiaal staat hiervoor ter beschikking.

Bezoek op de kamer

 • Maximaal 2 bezoekers toegelaten per kamer. Spreek onderling af wie wanneer op bezoek komt
 • De deur van de kamer blijft open tijdens het bezoek
 • U draagt het chirurgisch mond-neus masker dat u zelf meebrengt van zodra u het domein betreedt / van zodra u de wagen verlaat.
 • U bezoekt slechts 1 wooneenheid op 1 dag
 • U gaat rechtstreeks naar de wooneenheid: (u hoeft niet meer aan te bellen)
  o U ontsmet uw handen
  o U registreert zich
 • Tijdens uw bezoek verlaat u de kamer niet. U gaat niet naar de living, keuken, … Als u een vraag heeft, gebruik dan even het belletje op de kamer.
 • u behoudt zoveel mogelijk een afstand van 1,5m tov andere bewoners en medewerkers
 • Na elke aanraking van uw neus / gezicht, ontsmet u uw handen opnieuw
 • U mag uw familielid aanraken, knuffelen, helpen, …, maar reinig of ontsmet uw handen Voor elk rechtstreeks contact of contact met eetgerei (vb glas). Ontsmet uw handen bij het binnenkomen van de kamer: u heeft immers sinds het betreden van het woonzorgcentrum al heel wat contactpunten, aangeraakt die ook anderen aanraakten, denk maar aan de liftknop,…
 • U maakt geen gebruik van het sanitair op de kamer, het bezoekerstoilet aan de hoofdingang staat ter uwer beschikking.
 • Bewoners dragen STEEDS een mond-neusmaker bij het verlaten van hun wooneenheid. Bewoners wandelen nog niet rond in het woonzorgcentrum: de contactbubbel per wooneenheid blijft behouden. Bewoners mogen wel een wandeling maken in de tuin. Andere uitstappen worden vooraf besproken met de directie.
 • Echtparen die op verschillende wooneenheden wonen kunnen bij elkaar op bezoek gaan mits het volgen van de bovenstaande richtlijnen.
  Externe zorgverleners registreren zich bij het binnenkomen en gebruiken de witte schort die aan de buitenzijde van de wooneenheid hangt. Per wooneenheid gebruikt u een andere witte schort. Wij vervangen deze schort om de 2 dagen.
 • Echtparen die op verschillende wooneenheden wonen kunnen terug bij elkaar op bezoek gaan mits het volgen van de bovenstaande richtlijnen.
 • Externe zorgverleners registreren zich bij het binnenkomen en gebruiken de witte schort die aan de buitenzijde van de wooneenheid hangt. Per wooneenheid gebruikt u een andere witte schort. Wij vervangen deze schort om de 2 dagen.

Volgende bezoekmogelijkheden blijven verder mogelijk zoals voorheen:

Tuin-/openraambezoeken

Momenteel is er geen nood aan tuin- / openraambezoeken. Van zodra er terug nood is, wordt deze mogelijkheid terug bekeken.

Wandeling op het domein van het woonzorgcentrum

Zowel bewoner als alle familieleden moeten hun mond-neusmasker continu aanhouden. U dient aan te bellen aan de wooneenheid. U registreert zich en ontsmet uw handen. Een medewerker begeleidt de bewoner tot aan de deur van de wooneenheid. Zorg ervoor dat u de social distance van 1,5 meter eerbiedigt tijdens uw wandeling.

Contact via andere media

We blijven veel aandacht hebben voor contacten tussen bewoners en thuisfront dmv telefoneren, Skype, Whatsapp (Er bestaat een handleiding voor familie/medewerkers hoe men kan Skypen/Whatsappen). Vraag hier gerust naar. U mag nog steeds tablets afgeven voor uw bewoner/familielid

Voor verdere informatie kan u terecht bij Lieve (algemeen directeur) lieve.schuerman@stbernardus.be of bij Bart (directeur bewonerszorg) bart.coessens@stbernardus.be

Neem contact op

Sint Bernardus Bertem
Egenhovenstraat 22
3060 Bertem | België
016 49 08 11
Rechtstreekse nummers diensten
info@stbernardus.be

onshartkloptvooru02