17/03/2023

#teambernardus steunt collega Roni en Turkije

Op 6 februari werden Turkije en Syrië zwaar getroffen door aardbevingen. Het getroffen gebied is zo groot als België en Nederland samen. Bijna 50.000 mensen overleefden de ramp niet, anderen leven intussen in tentenkampen en proberen hun leven terug op pootjes te krijgen. Een maand na de verwoestende aardbevingen staat een deel van het getroffen gebied nu onder water door hevige regenval. Hulp vanuit de regering komt er amper.

Het Rode Kruis zette in de ochtend na de eerste aardbeving een crisiscentrum op in de Turkse hoofdstad Ankara. De hulpverlening in Syrië komt moeilijk tot stand doordat een stuk van het gebied in handen is van de regering en het andere gebied in handen van de oppositie, tegelijkertijd wordt het bereiken van de getroffen gebieden en het bieden van hulp door de hulpverleners bemoeilijkt door de slechte weersomstandigheden.

Onze collega Roni (Mazlum Deli, zorgkundige op wooneenheid de Vleugt) is afkomstig uit één van de zwaarst getroffen gebieden. Zijn moeder en zijn familie verblijven in Owê Gurê, een dorp in de Provinciestad Malatya. Met de VZW Kurdish Diaspora Center Belgium ondersteunt Roni enkele families in zijn geboortedorp.

FB_IMG_1674380009138
FB_IMG_1675873901022

Roni: "Ik ben zelf in het dorp Owê Gurê geboren. Het is een dorp bij deelgemeente Dogansehir. Dogansehir is een dan weer een deelgemeente van Provinciestad Malatya. Het is een van de zwaarst getroffen plaats tijdens de aardbeving. Met de VZW verzamelen we geld voor enkele families in het dorp die zwaar getroffen zijn en voor wie het momenteel heel moeilijk overleven is.

"Jammer genoeg moet ik zeggen dat veel plaatsen tot nu toe geen staatssteun hebben ontvangen. De hulpverlening komt traag op gang en verloopt niet zoals het zou moeten zijn. De Turkse Rode Halve Maan en AFAD verkopen tenten en ingeblikt voedsel aan slachtoffers van aardbeving in plaats van ze te doneren en kregen hiervoor veel kritiek. Reddingsteams uit andere landen moesten eerder terugkeren omdat hun werk verhinderd werd. Sommige journalisten en burgers die kritiek hebben gegeven op deze situatie zijn gearresteerd."

De situatie van de mensen in Owê Gurê is nog steeds schrijnend. Roni wil zoveel mogelijk concrete hulp bieden aan zij die het het meest nodig hebben. Daar willen we hem graag bij steunen. We zetten met #teambernardus twee acties op poten:

  • Vanaf 27 maart kan je snoepzakjes (200 g) en zakjes paaseitjes (200 g) aankopen aan 5 € per stuk. De zakjes kunnen aangekocht worden aan het onthaal, in de Brasserie of via onderstaande bestelknop. 
  • Op 23 april 2023 organiseren we een grote pannenkoekenbak in Brasserie Van Gogh. Meer info hierover volgt later. 

De opbrengst gaat volledig naar onze actie #teambernardus steunt Roni en Turkije en zal geschonken worden aan de VZW van Roni.

Hieronder kunnen jullie een aantal foto's bekijken van het getroffen dorp en de reeds opgestarte hulpverlening.

Neem contact op

Sint Bernardus Bertem
Egenhovenstraat 22
3060 Bertem | België
016 49 08 11
Rechtstreekse nummers diensten
info@stbernardus.be

onshartkloptvooru02