16/09/2020

Psychosociale ondersteuning tijdens Corona

De zorg kreeg het dit jaar al zwaar te verduren. Door Corona werd de druk niet alleen op het werk groter, ook thuis lag de lat vaak hoger door opvang voor de kinderen, thuisonderwijs, besmettingen van vrienden/familie, minder sociale contacten,...

Vanuit het werkveld onstonden verschillende initiatieven die de zorg een hart onder de riem willen steken. Naast de kaartjes, chocolade, tekeningen en bemoedigende woorden dienden zich ook een aantal professionele initiatieven aan die ondersteuning bieden op mentaal vlak. We zetten ze graag voor jullie op een rijtje.

zorgsamen

De ZorgSamen

De ZorgSamen is een onlineplatform voor de mentale ondersteuning van iedereen die werkt in zorg en welzijn. Je vindt er heel wat tips om goed voor jezelf te zorgen en je collega's te ondersteunen. Ook voor directe hulp kan je op de site terecht. Daarnaast kan je ook verschillende webinars bekijken, die focussen op het tanken van veerkracht bij jezelf, door je omgeving en voor leidinggevenden.

 

handen

Ondersteuning op de werkvloer

Samen staan we sterk! en je hart eens luchten kan deugd doen. Je collega's staan in deze periode vaak "korter" bij jou dan vrienden of familie. Corona heeft naast veel onzekerheid en verdriet ook een groot gevoel van verbondenheid met zich meegebracht, en dat is voelbaar op de werkvloer. Praat over je angsten, onzekerheden, bezorgdheden en twijfels met een goede collega of spreek je diensthoofd aan. Vanuit hun ervaring, medeleven en begrip kunnen ze jou de beste ondersteuning bieden.

coaching for heroes

Gratis onlinecoaching via Coaching for Heroes

Via Coaching for Heroes kan je als organisatie beroep doen op gratis onlinecoaching met een expert. De vzw Coaching for Heroes voorziet een groot netwerk van ervaren coaches. Ze biedt ook het bijhorend platform www.coachingforheroes.be. Hun middelen worden via crowdfunding verzameld.

 

Better minds coaching

Gratis ‘Coaching voor helden’ door Better Minds Coaching

Ook de coaches van Better Minds Coaching bieden gratis een luisterend oor aan voor zorgverleners die een klankbord kunnen gebruiken.

 

Iedereen ok

De online zelf-coachingtool ‘Iedereen ok?’

Deze online-interventie kan je helpen om je kalmer te voelen en te blijven functioneren. Het is een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan van ongeveer vijfenveertig minuten. Je kan het alleen doorlopen of samen met anderen.

 

Vivo

Aanbod VIVO

In het najaar van 2020 biedt sectorfonds VIVO voor alle Vlaamse socialprofit-sectoren 7 gratis programma's aan waarin je leert om positieve energie te vinden, om meer veerkracht te krijgen of hoe je kan omgaan met gevoelens van onzekerheid.

 

Rode kruis

Tips van het Rode Kruis

Een samenwerking tussen het Rode Kruis Vlaanderen, de FOD Volksgezondheid en de Vlaamse Overheid.

Ze bieden ook speciale tips voor hulpverleners.

 

#wijrouwenmee

Als je iemand verliest, is het troostend om samen met familie en vrienden afscheid te kunnen nemen. Dat kan nu niet. Afscheid nemen is in tijden van corona en afstand houden extra moeilijk. We moeten op zoek naar andere manieren van afscheid, troost en verbinding.

Er bestaat ook een brochure over hoe omgaan met overlijden tijdens Corona.

handen

Vragen?

  • Tele-onthaal: wanneer je nood hebt aan een opvanggesprek. Je kan bellen naar het nummer 106, maar je kan ook chatten.
  • Hulplijn geweld: bij relationele spanningen, geweld (alle leeftijden). Je kan terecht op het nummer 1712 of op de website www.1712.be.
  • Zelfmoordlijn: je kan terecht op het nummer 1813 terecht. Je kan ook chatten met vrijwilligers of contact opnemen via mail.
  • De opvoedingslijn: Eerste hulp bij opvoeding - voor ouders. Je kan hen telefonisch bereiken via het nummer 078 15 00 10 of via de website www.opvoedingslijn.be.
  • Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW): hier kan je terecht met al je vragen in verband met algemeen welzijn (bijvoorbeeld problemen in je relatie, persoonlijke moeilijkheden,etc.). Je vindt alle informatie op de website.
  • Druglijn: Voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken, vorm het nummer 018 15 10 20. Meer info op www.druglijn.be.
  • Depressiehulp: Voor online hulp kan je terecht op de website www.depressiehulp.be waarop ook een rubriek geïntegreerd is over de coronaperiode.

Neem contact op

Sint Bernardus Bertem
Egenhovenstraat 22
3060 Bertem | België
016 49 08 11
Rechtstreekse nummers diensten
info@stbernardus.be

onshartkloptvooru02