13/07/2021

Zorgnet-Icuro steunt project van de Zusters Van Liefde

Zorgnet-Icuro, Vlaams netwerk van zorgorganisaties, steunt al een aantal jaren een project dat onze Zusters van Liefde heel nauw aan het hart ligt. Daarvoor moeten we helemaal tot in Afrika, waar Zusters Muleka zich het lot aantrekt van mensen met een fysische handicap. 

Onze band met Afrika

WZC St Bernardus werd gesticht door Zrs van Liefde van Jezus en Maria (ZLJM). Sr Marie-Jeanne Muleka is één van de meer dan 300 Afrikaanse ZLJM in RD Congo. Zij stichtte het Centre de Rééducation pour Handicapés Physiques in Muene-Ditu en leidt het.

Het ‘Centre de Rééducation pour Handicapés Physiques’ (C.R.H.P) ‘Notre Dame de la Victoire’ in Muene Ditu RDC behandelt volwassenen en vooral kinderen met een fysisch handicap: massages, opeenvolgende gipsverbanden, loopoefeningen en andere, rudimentair schoeisel en apparatuur. Vanaf het eerste uur liet laat de directrice Sr M-Jeanne MULEKA zich bijstaan door jonge mensen in wie zij toekomst ziet. Wie voldoening geeft zet ze aan om verder te studeren mits de nodige financiële hulp. Zo bouwt zij een team op. Het centrum begon in een lemen hut. In 2018, nam het zijn intrek in een groter, stenen gebouw met voldoende ruimte voor behandeling en oefeningen. Als er financiële middelen gevonden worden wordt een volledig centrum gebouwd.

Émilienne Lebolekpeme, Afrikaanse studente met talent

Sr. Émilienne Lebolekpeme is houder van een Staatsdiploma (2001) in algemene pedagogie. Zij hielp in haar vrije tijd in het centrum voor gehandicapten ‘N.D.de la Victoire’ voor onthaal en voor stapoefeningen kinderen. In 2017-2018 slaagde zij in het 1e jaar Sociale studies aan de universiteit in Muene-Ditu. Omdat zij slechts met twee studenten waren ging zij naar Kinshasa om in een grotere groep haar studie verder te zetten. In 2019-2020 zou zij haar 3e jaar sociologie doen in Kinshasa. Door COVID-19 liep het academisch jaar uit op twee jaar. Zij wacht nu op het begin van het 3e jaar. Zij zal een belangrijke rol opnemen als sociaal aanspraakpunt in het centrum.

Zorgnet-Icuro bekostigt de studies van Émilienne. Ook in het verleden konden al twee waardevolle medewerkers afstuderen met de hulp van Zorgnet.

Wil je het Centre de Rééducation pour Handicapés Physiques in Muene-Ditu ook steunen? Of zet je graag een actie op?

Neem dan contact op met Lieve Schuerman, lieve.schuerman@stbernardus.be

Congo 1
2Congo 1

Neem contact op

Sint Bernardus Bertem
Egenhovenstraat 22
3060 Bertem | België
016 49 08 11
Rechtstreekse nummers diensten
info@stbernardus.be

onshartkloptvooru02