Sint Bernardus in het nieuws

Minister Wouter Beke brengt een bezoek aan Sint Bernardus

Vandaag hadden we in WZC Sint Bernardus het Vlaams Instituut Gezond Leven én Minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke te gast voor de persconferentie van het project “Procesbegeleiding voor preventie in woonzorgcentra”. Dankzij dit project kunnen woonzorgcentra met behulp van een procesbegeleider een kwaliteitsvol preventiebeleid implementeren en problemen zoals ondervoeding, slechte mondzorg, onterecht gebruik van psychofarmaca en val- en fractuurincidenten in woonzorgcentra te voorkomen.

De kracht van teamwerk

WZC Sint Bernardus legt de focus op het correct gebruik van psychofarmaca door alle zorgteams. Deze teams worden vandaag al dagdagelijks ondersteund door psychologen in dienst van het WZC in omgaan met signaalgedrag/onbegrepen gedrag. Dankzij dit project worden de zorgteams hierin extra ondersteund door een Psychofarmacateam. Dit Psychofarmacateam, dat bestaat uit de CRA’s, apotheker, psychiater, neuroloog, kwaliteitscoördinator, directeur bewonerszorg en psychologen, werkt onder begeleiding van een procesbegeleider een kader uit om de zorgteams en de huisartsen aan te zetten om psychofarmacagebruik kritisch te bekijken.

Reduceren van het gebruik van psychofarmaca

Bij een aantal bewoners zal dit leiden tot een afbouw of ombouw van bepaalde psychofarmaca. Tegelijkertijd worden waardevolle niet-medicamenteuze alternatieven onderzocht en aangeboden die signaalgedrag/onbegrepen gedrag kunnen verminderen of voorkomen. Door zorgteams en huisartsen te betrekken in dit proces zorgen we voor een nieuwe manier van denken en omgaan met psychofarmaca in ons woonzorgcentrum.

Kennismaken met de Minister

Na de persconferentie bracht Minister Beke nog een bezoek aan het woonzorgcentrum en kon hij kennis maken met het ruime aanbod aan woonvormen die we aanbieden aan senioren. De Minister nam zijn tijd om ook een aantal bewoners te spreken over hun leven hier in het woonzorghuis, een gebaar dat ten zeerste werd geapprecieerd.

Bekijk hier het nieuwsbericht van ROB tv.

Minister beke 2

Neem contact op

Sint Bernardus Bertem
Egenhovenstraat 22
3060 Bertem | België
016 49 08 11
Rechtstreekse nummers diensten
info@stbernardus.be

onshartkloptvooru02