Dementievriendelijke omgeving

Meer en meer mensen in onze samenleving komen rechtstreeks of onrechtstreeks in aanraking met dementie.  Toch hangt er vaak nog een taboe rond; veel mensen weten niet goed wat ze zich bij dementie moeten voorstellen of hoe ze met een persoon met dementie kunnen omgaan.

Om hieraan tegemoet te komen, hebben de gemeente Bertem, het woonzorgcentrum Sint-Bernardus en het Lokaal Dienstencentrum De Blankaart de handen in mekaar geslagen om van de gemeente Bertem een dementievriendelijke gemeente te maken.

Een aantal initiatieven zijn hiertoe reeds opgezet; in de toekomst zullen er nog meer volgen.

Dementievriendelijke wandeling

Het vrijetijdsaanbod voor personen met dementie en hun omgeving is beperkt.  Dit maakt de stap om activiteiten buitenshuis te ondernemen voor deze groep alleen maar moeilijker.  Hier willen wij ook graag een antwoord op bieden.  In samenwerking met de gemeente en de toeristische dienst van Bertem is er in 2015 een "wandeling" ontwikkeld, waarbij genieten centraal staat: herinneringen ophalen, je zintuigen volop laten werken en in de natuur tot rust komen...

Via een brochure kunnen we de persoon met dementie en zijn begeleiders een leidraad meegeven om volop van deze wandeling te genieten.

Vermiste personen

Dementie leidt vaak tot problemen met oriëntatie.  Als mensen met dementie op stap gaan, kan het dan ook gebeuren dat zij verloren lopen en de weg naar huis niet meer terugvinden.  Om het opsporen van vermiste personen met dementie te vergemakkelijken, zal door het woonzorgcentrum in samenwerking met de lokale politie een procedure op punt worden gesteld om dergelijke zoektochten sneller en efficiënter te laten verlopen.

Inloophuis dementie

Lotgenotengespreksgroepen

 

 

activiteiten dementie en welzijn
22/11/2018 Praatcafé dementie 19u30
03/12/2018 Contactkoor 14u00
17/12/2018 Contactkoor 14u00