Een plek voor dementie
Meer en meer mensen in onze samenleving komen rechtstreeks of onrechtstreeks in aanraking met (jong)dementie. Toch hangt er vaak nog een taboe rond, veel mensen weten niet goed wat ze zich bij (jong)dementie moeten voorstellen of hoe ze met een persoon met (jong)dementie kunnen omgaan.
Leven met (jong)dementie vergt immers heel wat aanpassing, zowel van de persoon zelf als van zijn omgeving.
Een uitgebreid aanbod voor personen met dementie en jongdementie
Vaak lukt het om (lang) thuis te blijven wonen, mits de nodige ondersteuning. Op een bepaald moment wordt het dagdagelijks functioneren in de eigen omgeving voor sommige personen met (jong)dementie té moeilijk en dient een verhuis naar een woonzorgcentrum zich aan.
Sint Bernardus heeft een jarenlange expertise opgebouwd in het begeleiden van personen met dementie én hun omgeving.
Intussen heeft Sint Bernardus drie gespecialiseerde wooneenheden voor personen met dementie waar de teams continu worden begeleid en bijgeschoold in hun omgang met dementie. De multidisciplinaire aanpak is verder uitgebouwd met de aanwerving van twee psychologen die de teams ondersteunen en bewoners en hun familie mee begeleiden doorheen het dementieproces. Sinds 2019 beschikken we ook over een afdeling specifiek voor personen met jongdementie.
Het belangrijkste uitgangspunt is dat mensen met (jong)dementie heel veel dingen wel nog kunnen, zonder te negeren dat ze een aantal mogelijkheden verliezen en dat dat moeilijk is en pijn doet. Daarom worden bewoners met (jong)dementie gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf te doen, zonder dat ze geconfronteerd worden met dingen die ze niet meer kunnen.
Een aanpak en aanbod op maat
Het hele team (inclusief de kinesist, ergotherapeut, woon- en leefcoach, psycholoog en pastor) probeert te kijken door de ogen van de persoon met (jong)dementie, niet alleen vanuit hun beleving, maar ook vanuit hun realiteit, vanuit hun angsten en vanuit hun kunnen.
Verzorging (wassen, kleden,..) en eten wordt daardoor niet enkel als iets functioneels gezien, maar wordt telkens beschouwd als een moment van individueel contact met de bewoner. Activiteiten gebeuren in groep, maar ook individueel zodat de interesses en de mogelijkheden van elke bewoner maximum aan bod kunnen komen.
Niet enkel de bewoner met (jong)dementie wordt (individueel) begeleid. Ook de familie en de omgeving wordt ondersteund in het omgaan met de bewoner in zijn jong)dementie . Bovendien wordt de familie/omgeving, waar mogelijk, ook zoveel mogelijk betrokken bij het dagdagelijkse leven van de bewoners
Specifiek voor personen met (jong)dementie