Covid19 - Bezoekregeling vanaf 25 september

Beste bewoner, bezoeker, familie,

We beseffen allemaal dat we nog een tijdje met “Covid-19” zullen moeten leven. Graag willen we het voor iedereen leefbaar houden. De volgende veiligheidsvoorschriften zijn echter écht het strikte minimum waar iedereen zich aan dient te houden.  Nog steeds zijn er familieleden die zich niet aan deze voorschriften houden.

Mag ik er u allen op wijzen, dat het in een woonzorgcentrum onmogelijk is om de mildere voorschriften van de maatschappij te volgen. Bubbels tellen niet in een woonzorgcentrum. Uw familielid leeft er immers in een “grote” bubbel. Geen enkele bezoeker kan deel uitmaken van de bubbel in het woonzorgcentrum. Elke bezoeker moet zich dus aan onze voorschriften houden, ook al leest u in de pers of in de nota’s van de nationale veiligheidsraad iets anders.

Vanaf 25 september gelden volgende maatregelen, hiervoor geldt een NULTOLERANTIE:

Algemene maatregelen

 • Een chirurgisch mond-neusmasker continu dragen van zodra u op het domein komt is verplicht. Het dragen van enkel een face-shield is onvoldoende: u bent verplicht om een mond-neusmasker te dragen. Uitzonderingen kunnen besproken worden met de directie.
 • Bezoekuren tussen 11 uur en 19 uur. Uitzonderingen kunnen besproken worden met de directie.
 • Kinderen vanaf 12 jaar dragen ook continu een mond-neusmasker
 • Kinderen onder de 12 jaar worden niet toegelaten binnen in het woonzorgcentrum. Een tuinbezoek is wel mogelijk met jonge kinderen, ook het terras van de brasserie mag gebruikt worden om samen met jonge kinderen een bewoner te bezoeken, een wandeling op het terrein kan ook steeds.
 • Registratie is verplicht.
 • Handen ontsmetten is verplicht.
 • U bent zelf verantwoordelijk om het bezoekerstoilet voor gebruik te ontsmetten. Het materiaal staat hiervoor ter beschikking.

Bezoek op de kamer

 • Maximaal 2 bezoekers toegelaten per kamer. Spreek onderling af wie wanneer op bezoek komt
 • De deur van de kamer blijft open tijdens het bezoek
 • U draagt het chirurgisch mond-neus masker dat u zelf meebrengt van zodra u het domein betreedt / van zodra u de wagen verlaat.
 • U bezoekt slechts 1 wooneenheid op 1 dag
 • U gaat rechtstreeks naar de wooneenheid: (u hoeft niet meer aan te bellen)
  o U ontsmet uw handen
  o U registreert zich
 • Tijdens uw bezoek verlaat u de kamer niet. U gaat niet naar de living, keuken, … Als u een vraag heeft, gebruik dan even het belletje op de kamer.
 • u behoudt zoveel mogelijk een afstand van 1,5m tov andere bewoners en medewerkers
 • Na elke aanraking van uw neus / gezicht, ontsmet u uw handen opnieuw
 • U mag uw familielid aanraken, knuffelen, helpen, …, maar reinig of ontsmet uw handen Voor elk rechtstreeks contact of contact met eetgerei (vb glas). Ontsmet uw handen bij het binnenkomen van de kamer: u heeft immers sinds het betreden van het woonzorgcentrum al heel wat contactpunten, aangeraakt die ook anderen aanraakten, denk maar aan de liftknop,…
 • U maakt geen gebruik van het sanitair op de kamer, het bezoekerstoilet aan de hoofdingang staat ter uwer beschikking.
  Bewoners dragen STEEDS een mond-neusmaker bij het verlaten van hun wooneenheid. Bewoners wandelen nog niet rond in het woonzorgcentrum: de contactbubbel per wooneenheid blijft behouden. Bewoners mogen wel een wandeling maken in de tuin of een bezoek brengen aan de brasserie. Andere uitstappen worden vooraf besproken met de directie.

Echtparen die op verschillende wooneenheden wonen kunnen terug bij elkaar op bezoek gaan mits het volgen van de bovenstaande richtlijnen.

Externe zorgverleners registreren zich bij het binnenkomen en gebruiken de witte schort die aan de buitenzijde van de wooneenheid hangt. Per wooneenheid gebruikt u een andere witte schort. Wij vervangen deze schort om de 2 dagen.

Bezoek aan het thuisfront

Ook hier geven we onze strikt op te volgen richtlijnen mee:

 • U behoudt zoveel mogelijk een afstand van 1,5 m
 • U en alle andere huisgenoten dragen een chirurgisch mond-neus masker gedurende het bezoek
 • In de wagen draagt iedereen - ook uw familielid (= bewoner) - een masker
 • Indien u samen eet, zorgt u aan tafel voor voldoende afstand tussen u en uw familielid (= bewoner) en ontsmet of reinigt u de directe omgeving waar uw familielid (= bewoner) zit voor de maaltijd
 • U voorziet apart linnen voor uw familielid (= bewoner)
 • U voorziet apart sanitair voor uw familielid (= bewoner), indien dit niet mogelijk is ontsmet u het sanitair voor elk gebruik
 • “Ander” bezoek ontvangt u bij voorkeur buiten in de tuin op minimaal 1,5 m afstand.

Volgende bezoekmogelijkheden blijven verder mogelijk zoals voorheen:

Tuin-/openraambezoeken

Momenteel is er geen nood aan tuin- / openraambezoeken. Van zodra er terug nood is, wordt deze mogelijkheid terug bekeken.

Brasserie Van Gogh

De vernieuwde brasserie is open van dinsdag tot en met vrijdag van 14 u tot 17 u en in de weekends van 14 u tot 16 u. Bij drukte vragen we om uw bezoek in de brasserie tot 45 minuten te beperken. Zo hebben andere families ook de kans om gebruik te maken van deze bezoekmogelijkheid.
Zowel de bewoner als de maximaal 2 bezoekers moeten hun mond-neusmasker continu aanhouden tot u neerzit in de brasserie aan de toegewezen tafel. U wacht aan de deur van de brasserie tot een medewerker u komt halen. Indien er geen plaats vrij is, kan u eerst een wandeling maken op het domein, of u kan in afwachting in de zetels aan het onthaal plaatnemen. Deze zetels staan op voldoende afstand van elkaar om de social distance van 1,5 m te waarborgen. Deze zetels mogen niet verplaatst worden.
Eens u allen heeft plaatsgenomen op de u toegewezen plaats in de brasserie, mag u uw mond-neusmasker afdoen, maar u mag uw plaats niet verlaten tijdens het bezoek. U zet allen het mond-neusmasker terug op voor u rechtstaat om de brasserie terug te verlaten. De tafels en stoelen zijn zodanig geschikt dat de social distance van 1,5 meter kan verzekerd worden. De tafels en stoelen mogen niet verplaatst worden. Er zijn plaatsen voorzien die enkel door bewoners gebruikt mogen worden. Op elke tafel is een plexischerm voorzien. Kinderen jonger dan 12 jaar worden binnen niet toegelaten.
Bewoners die graag een bezoek aan de brasserie brengen, kunnen zich aanmelden aan de ingang van de brasserie. De vrijwilliger kan zien of er een plaats vrij is. Tijdens de week zal dit meestal wel het geval zijn.

Wandeling op het domein van het woonzorgcentrum

Zowel bewoner als alle familieleden moeten hun mond-neusmasker continu aanhouden. U dient aan te bellen aan de wooneenheid. U registreert zich en ontsmet uw handen. Een medewerker begeleidt de bewoner tot aan de deur van de wooneenheid. Zorg ervoor dat u de social distance van 1,5 meter eerbiedigt tijdens uw wandeling.

Contact via andere media

We blijven veel aandacht hebben voor contacten tussen bewoners en thuisfront dmv telefoneren, Skype, Whatsapp (Er bestaat een handleiding voor familie/medewerkers hoe men kan Skypen/Whatsappen). Vraag hier gerust naar. U mag nog steeds tablets afgeven voor uw bewoner/familielid

Voor verdere informatie kan u terecht bij Lieve (algemeen directeur) lieve.schuerman@stbernardus.be of bij Bart (directeur bewonerszorg) bart.coessens@stbernardus.be

Neem contact op

Sint Bernardus Bertem
Egenhovenstraat 22
3060 Bertem | België
016 49 08 11
Rechtstreekse nummers diensten
info@stbernardus.be